Grootste prijsstijging koopwoningen in 15 jaar

Home  /  Geen categorie  /  Grootste prijsstijging koopwoningen in 15 jaar

Grootste prijsstijging koopwoningen in 15 jaar

Grootste prijsstijging koopwoningen in 15 jaar

Bestaande koopwoningen waren vorige maand 7,3% duurder dan in maart 2016. Dat is de hoogste prijsstijging na maart 2002. Dit blijkt uit cijfers het CBS en het Kadaster.

Grootste prijsstijging koopwoningen in 15 jaar

Sinds juni 2013 is sprake van een stijgende trend van de huizenprijzen. In augustus 2008 bereikten de woningprijzen een piek. Vervolgens daalden de prijzen tot een dieptepunt in juni 2013. Sindsdien is er sprake van een stijgende trend. Ten opzichte van de piek is het prijsniveau 8,6% lager. Vergeleken met het dal zijn de prijzen gemiddeld 16,4% hoger. Het gemiddelde prijsniveau van bestaande koopwoningen is in maart 2017 ongeveer even hoog als in april 2006.

Alleen Den Haag nog beneden piek

In het eerste kwartaal van 2017 waren in alle provincies de koopwoningen duurder dan een jaar eerder. Gemiddeld was de prijsstijging in Nederland 6,8%. Dat is de grootste toename na het tweede kwartaal van 2002. In de Randstadprovincies Noord-Holland (10,5%), Zuid-Holland (7,4%) en Utrecht (8,6%) was de prijsstijging meer dan gemiddeld in Nederland.

De prijzen van koopwoningen in Den Haag waren in het eerste kwartaal van 2017 weer bijna terug op het niveau van voor de crisis. Den Haag is de enige van de vier grote steden waar de prijzen nog net niet op het niveau van voor de crisis liggen.
In het tweede kwartaal van 2013 bereikten in de Hofstad de prijzen van bestaande koopwoningen een dieptepunt. De prijzen waren toen ruim 19% lager dan voor de woningmarktcrisis. Sindsdien zijn de prijzen weer toegenomen. In het eerste kwartaal van 2017 lagen de prijzen in Den Haag nog 0,3% onder de piek in 2008.

Alle woningtypen duurder

Alle woningtypen waren duurder dan een jaar eerder. Met 10,3% was de prijsstijging van appartementen het grootst en met 4,9% die van vrijstaande woningen het kleinst. Het aantal transacties van de duurdere woningtypen, de vrijstaande en de twee-onder-een-kapwoningen, lag met respectievelijk 47,1 en 45,5% wel fors hoger dan in het eerste kwartaal van 2016.

Amsterdamse markt stokt

Het Kadaster bracht afgelopen dinsdag naar buiten dat het in maart 21.648 verkochte woningen registreerde. In de eerste drie maanden van dit jaar zijn 55.911 huizen verkocht. Dat is ruim 30% meer dan in dezelfde periode van 2016. Amsterdam onderscheidt zich niet alleen in prijsontwikkeling maar ook wat betreft het aantal verkochte woningen. De prijzen lopen nog steeds op, maar de verkopen zijn al voor het derde kwartaal achter elkaar lager dan in hetzelfde kwartaal een jaar eerder.
Ook in Utrecht is de toename van de verkopen minder sterk dan elders. In Rotterdam, Den Haag en de rest van Nederland is de toename van het aantal transacties nog fors hoger dan een jaar eerder.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Spring naar toolbar