AFM komt met stappenplan en checklist voor boeterente

De AFM heeft een stappenplan en checklist gemaakt waarmee consumenten inzage krijgen hoe de boeterente voor vervroegd aflossen tot stand kan komen. De online informatie volgt op de eerdere publicatie van de uitgangspunten die banken moeten hanteren voor de berekening van hun financiële nadeel bij vervroegde aflossing.

AFM komt met stappenplan en checklist voor boeterente

In de informatie op de site van de AFMwordt de berekeningswijze in de praktijk in vier stappen toegelicht: van het bekijken van het verloop van de hypotheek (lineair of annuïtair) tot aan het “contant maken van de gemist rentebetalingen.”

Wiskundige kennis

Het voorbeeld dat de toezichthouder daarbij levert veronderstelt toch nog wel wat basale wiskundige kennis. “Je hebt een aflossingsvrije hypotheek. Het totaal van gemiste rentebetalingen gedurende de resterende rentevast periode is €18.000. De hypotheekaanbieder zal dit bedrag contant maken op basis van de vergelijkingsrente. In dit voorbeeld wordt €18.000 contant gemaakt met 3% (de vergelijkingsrente), waardoor de te betalen vergoeding gelijk zal zijn aan €16.700.”

Controleren vergoeding

Aan de hand van een checklist kan de consument vervolgens nog controleren of de vergoeding voor vervroegde aflossing of oversluiten correct tot stand is gekomen. Volgens de AFM kun je daarbij kijken of de bank rekening houdt met de vergoedingsvrije aflossing, de maandelijkse aflossing, het opgebouwde kapitaal in een (bank)spaarhypotheek, het rentetarief passend bij de hypotheekvorm, de rente die wordt gehanteerd voor de resterende rentevastperiode, de loan to value, eventuele rentebedenktijd en eerder verstrekte korting en opslagen.

Verschillende berekeningswijzes

Een maand geleden presenteerde de AFM een leidraad aan de hand waarvan banken en andere geldverstrekkers de boeterente dienen te berekenen. Door onderzoek bij de hypotheekbanken had de AFM vastgesteld dat de geldverstrekkers nog altijd verschillende berekeningswijzes hanteren voor de boeterente hoewel dit na de invoering van de Europese Mortgage Credit Directive per 14 juli 2016 niet langer is toegestaan. Banken zullen nu voor tienduizenden hypotheken de in rekening gebrachte boeterente opnieuw moeten berekenen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Open chat
Hulp nodig?