Huizenprijzen bereiken record

Huis te koop (aangekocht) 2018 TB

Een koopwoning was nog nooit zo duur. De huizenprijzen lagen volgens het CBS en Kadaster vorige maand 8,9 procent hoger dan een jaar eerder en vestigden daarmee een record. De gemiddelde verkoopprijs bedraagt meer dan 289.000 euro. De provincie Flevoland kende de grootste prijsstijging met 11,6 procent. In voorgaande kwartalen was Noord-Holland koploper.

De prijzen van appartementen laten de grootste uitschieters zien, een beweging die in 2014 werd ingezet. Een appartement kostte in het tweede kwartaal van 2018 ruim 13 procent meer dan in dezelfde periode in 2017. De waardevermeerdering van vrijstaande huizen was met zo’n 7 procent het kleinst. De totale koopsom van verkochte koopwoningen ligt twee jaar rond de 15 miljard euro. Op het dieptepunt van de woningmarkt, in het tweede kwartaal van 2013, bedroeg de totale koopsom 4,5 miljard euro.

Dalende woningverkopen
Het aantal woningverkopen begeeft zich verder in een spiraal naar beneden. Het aantal verkochte woningen tikte in het tweede kwartaal bijna 53 duizend woningen aan. een daling van 9,3 procent ten opzichte van het tweede kwartaal van 2017. De provincie Groningen was in het tweede kwartaal van 2018 de enige provincie waar het aantal verkopen hoger was dan een jaar eerder.

Krapte in Randstad
Het wordt steeds lastiger om in de vier grote steden een huis te vinden: het aantal verkopen lag in juni 13 tot 16 procent lager dan het in het jaar ervoor. In Rotterdam, toch een tijd lang als betaalbaar Randstedelijk alternatief gezien, stegen de huizenprijzen het hardst: 14 procent ten opzichte van een jaar eerder.

Bron:  VVP Online

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Open chat
Hulp nodig?