Ger Jaarsma: ‘Eengezinswoning krijg je straks niet meer verkocht’

Binnen een tot anderhalf jaar is de Nederlandse woningmarkt volledig drooggekookt. Deze verwachting sprak Ger Jaarsma, voorzitter van makelaarsvereniging NVM, vanmorgen uit tijdens am:hypotheken. De maatregelen die worden getroffen werken volgens hem contraproductief, waarbij hij de massale bouw van eengezinswoningen als voorbeeld noemde.

Ger Jaarsma: ‘Eengezinswoning krijg je straks niet meer verkocht’

De daling van het aantal transacties op de koopwoningmarkt zal ook de komende kwartalen doorzetten, zo gaf Jaarsma aan. In het tweede kwartaal waren er 156.025 transacties, waar dat er in het eerste kwartaal nog 160.625 waren. “Die trend zet zich voort”, aldus Jaarsma, die nog niet het precieze cijfer over het derde kwartaal over 2018 wilde verklappen.
Ook het aantal te koop staande woningen daalt sterk. Er stonden in het tweede kwartaal slechts 48.287 woningen te koop, fors minder dan in dezelfde periode vorig jaar toen er nog bij 72.756 woningen een te koop-bord prijkte.

Weinig te kiezen

De forse afname van het aanbod drijft -mede- de prijs sterk op. Een bestaande koopwoning kost nu ruim 10% meer dan een jaar geleden. Bij de helft van de woningen wordt inmiddels boven de vraagprijs geboden. Veel te kiezen is er sowieso niet. De consument had in het tweede kwartaal gemiddeld nog meer een keuze uit 3,8 woningen, waar dat een jaar eerder nog 5,1 woningen waren.

Randstad, Eindhoven, Groningen

“Maar Nederland is niet gemiddeld”, zo gaf Jaarsma aan bij een kaart van Nederland waarbij vrijwel de hele Randstad, Eindhoven en de stad Groningen diep rood waren gekleurd. “In deze gebieden zit de krapte-indicator onder de drie, de woningmarkt is er volledig drooggekookt. Binnen 1 tot 1,5 jaar is Nederland helemaal rood.”

Tijdelijk in caravan

Volgens de NVM-voorzitter zijn er diverse factoren die de krapte verder aanjagen. “Met name in Randstad wordt te weinig gebouwd.” Ook blijft het aanbod achter omdat iedereen wacht. “70% van de mensen wil nu eerst iets kopen, tegenover 30% die nog eerst wil verkopen. Als je dat laatste doet weet je zeker dat je eerst in een caravan kunt gaan zitten, want je krijgt niet direct iets terug.” Ook de toename van het aantal particuliere beleggers speelt een rol. Nu gaat al meer dan 10% naar deze beleggers. Van de grote steden is Rotterdam koploper met 25%, maar Maastricht spant de kroon met 30%.

Overaanbod eengezinswoningen

Om de druk van de ketel te halen moet er volgens Jaarsma fors bijgebouwd worden, vooral in stedelijk gebied. Daarnaast riep de NVM-voorzitter op tot grotere investeringen in infra en herhaalde hij het aloude pleidooi voor mee huurwoningen in de vrije sector. De doelgroep senioren is volgens hem een belangrijk deel van de oplossing. “Senioren blijven zitten waar ze zitten, daar moeten ze mee ophouden”, zo grapte hij. De reactie door meer eengezinswoningen te bouwen is volgens hem echter niet de juiste. “Over tien jaar zijn veel senioren wel toe aan een andere woning. Dan krijg je al die eengezinswoningen niet meer verkocht. We bouwen te weinig en we bouwen het verkeerde.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Open chat
Hulp nodig?